top of page

Gezond en productief thuiswerken


Het coronavirus veroorzaakt mede dat kantoor/management medewerkers zoveel als mogelijk thuis werken. Voor de schoonmakers geldt dat zij op locaties de rotsen in de branding zijn. Het is voor veel mensen echter wennen om productief thuis te werken. Dit artikel gaat over tips voor de thuiswerkers.


Zorg voor een eigen werkplek in huis Zorg bij voorkeur voor een kamer in het huis waar je een eigen werkplek kunt inrichten. Bespreek met de huisgenoten/gezinsleden dat je op deze werkplek liever niet gestoord wilt worden. Wellicht praktisch wat lastig te realiseren, maar werken op een bank of aan de keukentafel gaat ten koste van de concentratie en is niet echt goed voor je lichaam en/of de lichaamshouding.


Fysiek Zorg ervoor dat je in beweging blijft en creëer daar momenten voor . Regelmatige beweging verhoogt de concentratie en draagt bij aan het energiek werken. Fysiek bereik je dit door al rondjes lopend in de werkkamer een telefoontje te plegen of een Skype overleg te voeren. Of op vaste momenten wat rek– en strekoefeningen te doen. Mentaal doe je dit door je hoofd even leeg te maken door ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen. Je kunt het zelfs ook combineren door tussendoor wat huishoudelijke klusjes te doen.


Pitstop

Neem een lunchpauze van een half uur indien je langer dan 4 uur werkt. (mooi moment om gelijk wat oefeningen te doen);

➢ Zorg voor 5 à 10 minuten computerpauze, bij elk uur dat je achter de computer zit. Dit laadt je energie niet helemaal op, maar zorgt er wel voor dat de energie niet verder terugloopt.


➢ Neem een micropauze van 10-15 seconden bij ieder kwartier dat je achter de computer werkt. Eventjes de ogen weg van het beeldscherm en de ogen rust geven. Maak ondertussen een paar kniebuigingen of doe even wat anders.



Focus

Probeer tijdens de tijdblokken de focus op het werk te houden, waarbij privé als werk op deze momenten gescheiden blijft. Dit is belangrijk om de concentratie vast te houden en productief te werken. Denk hierbij aan: ➢ Tijdelijk uitschakelen van nieuwsflitsen, WhatsApp en andere notificaties op de telefoon en/of computer;

➢ Uitzetten van smartphone als concentratie op andere werkzaamheden aan de orde is;

➢ Zorg voor een rustige omgeving Ook al ben je niet fysiek onder de collega’s, het is in de huidige situatie zeer belangrijk om juist nu met elkaar verbinding te blijven maken. Bel elkaar eens in plaats van een mail te zenden. Plan een conference call/skypemeeting met de collega’s om ervaringen met elkaar uit te wisselen en elkaar tips te geven. Dit laatste hoeft dan even niet over het werk te gaan. Tenslotte: kleed je ’s morgens aan alsof je naar het werk gaat! Ook handig bij Skype of video conferences. Dit geeft echt een juiste beleving. Als je klaar bent met je werk sluit dan je laptop/pc af. Dit voelt echt als einde werkdag.




Comments


bottom of page