top of page

Scherp bljven met mindfulness


Uit een onderzoekje van de Amerikaans Yale University blijkt dat mensen die een superkorte mindfulness cursus van 30 minuten hebben gevolgd, dit direct kunnen toepassen bij pijn. Dit laat zien dat mindfulness niet moeilijk is om te leren en tevens makkelijk inzetbaar is. Niet alleen bij pijn, maar ook bij bijvoorbeeld onrust, angst en spanning. Daarom onderstaand een aantal oefeningen om je hoofd koel te houden. Bijkomend voordeel, je kunt dit ook met je kinderen doen!


Woordzoeker

Ga in huis of buiten tijdens een wandeling opzoek naar 10 verschillende voorwerpen die beginnen met een B. Ga je voor boom, boomwortel en boomtak, dan maak je het niet echt uitdagend. Daag jezelf en/of je kinderen uit om goed te kijken wat zich in de omgeving bevindt. Kijk of je elke dag een andere letter van het alfabet kunt afstrepen!


Kleurenpracht

Deze oefening lijkt op bovenstaande oefening, maar nu ga je tijdens een lekkere wandeling opzoek naar 10 verschillende kleuren. Wil je het wat uitdagender maken? Laat auto’s en passanten niet mee tellen! Uiteraard kun je deze oefening ook in huis doen.


Natuurwonder

Hoeveel verschillende bomen groeien er in de buurt van je huis? Observeer, bestudeer en bewonder. Kijk of je minstens 10 verschillende soorten kunt ontdekken. Met kinderen is het leuk om ze van elke boom een blaadje mee te laten nemen. Thuis kunnen ze dan opzoeken welke bomen ze onderweg zijn tegen gekomen.


Wat voel ik?

Een fijne oefening om je aandacht van je hoofd naar de rest van je lichaam te brengen. Ga in een comfortabele houding zitten of liggen en breng je aandacht naar je lichaam. Begin bij je voeten en ga langzaam omhoog. Voel je je voeten die de grond raken, je bovenbenen die op de zitting van je stoel rusten? Misschien voel je wel de stof van je broek tegen je huid of de kat die langs je benen strijkt. Niets is fout of heeft een oordeel nodig (prettig, pijn, jeuk, etc.). Merk het op en ga weer verder. Je zult merken dat je steeds meer dingen opmerkt en voelt!


Mindfulness wordt vaak vertaald naar termen als “opmerkzaamheid”, “bewustwording van het hier en nu” en “leven met aandacht”. Zoals je ziet hoeft dit geen hogere wiskunde te zijn en kun je met wat simpele oefeningen al mindfulness creëren. Succes!

Comments


bottom of page