top of page

Traag internet wat nu?


Nu we met z’n allen thuisblijven, vanuit huis werken en de kinderen ook vanuit huis vaak online les krijgen, is internet belangrijker dan ooit geworden. Een haperende video, “slechte verbinding” meldingen en mopperende kinderen omdat het internet niet snel genoeg is. Wie herkent dit niet? Een optimale verbinding is in deze tijd.


Get begint allemaal bij het abonnement dat je hebt bij je Internet Service Provider, ook wel ISP genoemd. Er zijn veel soorten verbindingen, maar de meeste van ons zullen gebruikmaken van een breedband verbinding via kabel of glasvezel. Deze kunnen afhankelijk van je regio 1000mbit aan. In gebieden waar dit nog niet aanwezig is, is er (A)DSL. De snelheden van deze verbinding zijn significant lager met een maximale bandbreedte van 100mbit. Echter, dit is afhankelijk van de afstand tot de centrale kast en is effectief vaak 50mbit.


De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten.

Maar hoe weet je nu of je ook echt die snelheid krijgt?


Dit kun je testen via een speedtest. Elke grote ISP zoals KPN en Ziggo hebben hun eigen speedtest pagina en vaak is dit de beste oplossing. De reden hiervoor is dat de test binnen hun eigen netwerk plaatsvindt en je niet afhankelijk bent van andere factoren. Heeft je ISP geen testpagina, dan is www.speedtest.net van OOKLA een goed alternatief. Deze levert ook de software aan grote ISP als KPN en Ziggo voor hun testpagina’s.


Testen, Testen, Testen

Hoe test je zodat je zeker weet dat het klopt? Als eerste test je direct op het modem of de router die je van de ISP gehad hebt via een zogeheten ethernetkabel.

Zet je Wi-Fi tijdelijk uit. Zo weet je zeker dat de verbinding naar het internet één op één is. Testen via Wi-Fi doe je later. Eerst wil je vaststellen of de basis goed is. Nu je Wi-Fi uitstaat kun je de speedtest uitvoeren.

Nadat deze test gedaan is volgt de Wi-Fi test. Zorg dat je op een plek zit waar je normaliter van Wi-Fi gebruik maakt. Komt de test overeen met de bekabelde test, dan is je Wi-Fi signaal optimaal! Echter kan het toch zijn dat met meerdere gelijktijdige gebruikers er toch vertraging optreedt hier ga ik later verder op in.



Wi-Fi optimaliseren

We hebben de test uitgevoerd en wat blijkt, een slechte Wi-Fi! Hier kunnen 3 oorzaken voor zijn.


1) Een slecht signaal door interferentie: dit betekent dat er andere routers of zenders in de buurt zijn die op hetzelfde kanaal uitzenden. Sommige modems hebben een kanaalscan optie en deze zal de kanalen voor je instellen. Als deze niet aanwezig is, zijn er diverse Wi-Fi analyzers voor telefoon en laptop waarmee je vrije kanalen kunt opzoeken en instellen in de router. Hoe dit bij jouw specifieke modem werkt kun je in de handleiding van je modem terugvinden.


2) Een verouderde modem die niet meer aan laatste standaard voldoet: de laatste generatie modem routers die uitgegeven zijn, zijn vaak van de AC standaard (wat dit betekend leg ik later uit). Vaak loont het om contact met jouw ISP op te nemen en om het nieuwste type te vragen.


3) Het huis is te groot en er is te veel beton voor een volledige dekking. Beton blokkeert immers het Wi-Fi signaal. Als dit het geval is, kun je nadenken over een Extender of een andere router.


Wat betekenen al die codes en afkortingen?

Op routers, extenders en mesh staan veel cijfers, letters en termen. Dit zijn specificaties die je vaak op een verpakkingen en in handleidingen tegenkomt. Maar wat betekenen deze eigenlijk?

IEEE802.11 is de specificatie voor Wi-Fi en wordt vaak gevolgd door een letter. Aan deze letter kun je de generatie en de maximale snelheid afleiden. Fabrikanten gebruiken tegenwoordig ook Wi-Fi 4(N) met een maximum van 433Mbit, Wi-Fi 5(AC) met een maximum van 866Mbit of Wi-Fi 6(AX) met een maximum van 14Mbit. Let wel, dit zijn theoretische snelheden. In de praktijk lever je wat in vanwege overhead.

5Ghz of 2.4Ghz: dit zijn de frequenties die Wi-Fi gebruikt. Ze kennen hun voor- en nadelen. 2.4Ghz geeft de meeste reikwijdte, daarentegen geeft 5Ghz de meeste bandbreedte.

MuMiMo staat voor multi user - multi input - multi output. Dit is een handige optie wanneer je met meerdere gebruikers op hetzelfde modem wil. Deze zorgt er als het ware voor dat er geen file voor de router ontstaat doordat er meerder banen zijn die gebruikt kunnen worden.


Dual-Tri-Quad band: Het aantal kanalen (2, 3 of 4) dat gelijktijdig gebruikt kan worden voor zenden en ontvangen. Hoe meer kanalen, hoe meer gebruikers tegelijk verbonden kunnen zijn zonder dat dit vertraging oplevert. Wi-Fi Extender: dit is een 2e of 3e wifi punt dat het originele Wi-Fi netwerk uitbreidt met een extra netwerk. Dit biedt meer reikwijdte. Hiervoor moet wel steeds van netwerk overgeschakeld worden.


Mesh Wi-Fi is de nieuwe ontwikkeling op het gebied van Wi-Fi netwerken. Het werkt bijna hetzelfde als een Extender, echter met een gedeeld netwerk. Dit netwerk bestaat uit één master router met een of meerdere satellieten. Een groot voordeel hiervan is dat het overschakelen naar het sterkste signaal automatisch gaat en de onderlinge verbinding tussen de satellieten via een apart kanaal verloopt. Dit levert snelheidswinst ten opzichte van Extenders. Ook hebben veel van deze systemen de optie om op de satellieten via ethernet te verbinden zonder dat je een kabel hoeft aan te sluiten


Wat past bij mijn situatie?

Wat de beste router voor jouw situatie is, is erg persoonlijk. Wanneer je in een 2-kamer appartement woont met 50mbit internet, dan heeft de veel duurdere MESH Wi-Fi AX niet veel toegevoegde waarde en doet MI-MU-MO ook weinig voor je.

Maar heb je een ééngezinswoning van 3 verdiepingen met 2 of 3 kinderen, dan kan de MESH Wi-Fi 5(AC) of het duurdere Wi-Fi 6(AX) stilstaande videogesprekken en haperende YouTube filmpjes op afstand verhelpen. Het is dus belangrijk dat je naar je eigen specifieke situatie en wensen kijkt om te beoordelen welke optie het beste past.

Veel surf- download- en streamplezier toegewenst!

bottom of page